Wednesday, December 13, 2006

Συκομουριά







Πρίν λίγες μέρες επισκέφθηκα το κρατικό φυτώριο δασωδών στις παρυφές της Πάρνηθας. Κάνουν πολύ καλή δουλειά και παράγουν αρκετά είδη γηγενή της Ελληνικής χλωρίδας.Εκεί κάπου είχαν ενα αναρτημένο κατάλογο με τα είδη που παράγουν χωρίς να τα έχουν διαθέσιμα όλα. Ετσι λοιπόν, είδα μια αναφορά στο είδος συκομουριά.Δεν το είχα ξανασυναντήσει, ούτε καν το είχα ακούσει. Απο τη αφορμή αυτή γράφω για αυτό το δένδρο όσα κατάφερα να μάθω είτε απο το νέτ είτε ρωτώντας.
Βέβαια, όσους ρώτησα κανένας δεν το ήξερε το δένδρο αυτό. Η πρώτη φωτογραφία είναι απο την Αγία Νάπα στην Κύπρο. Σε μια συκομουριά της πόλης αυτής εχει αναφερθεί πολλές φορές ο Σεφέρης. Κι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω αν είναι αυτή της φωτογραφίας Η συκομουριά είναι ένα δένδρο που αναφέρεται στην Βίβλο και πρόκειται για αιωνόβιο δένδρο σαν την ελιά. Είναι δένδρο των θερμών χωρών και περισσότερο της Αφρικής. Αναφορές στην Βίβλο γίνονται για συκομουριές της Αιγύπτου. Βέβαια σήμερα που γίνονται τόσες συζητήσεις για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μάλλον θα γίνει και επαναταξινόμηση των θερμών και ψυχρών περιοχών.
Εκεί στο κρατικό φυτώριο το ανέφεραν σαν φυλλοβόλο αλλά μάλλον θα πρόκειται για αναφορά σε κάποια ψευδοσυκομουριά. Το δένδρο χαρακτηρίζεται σαν αειθαλές κι έχει φύλλα που μοιάζουν της μουριάς και καρπούς που είναι σαν ακριβής απομίμηση σύκου. Εγω έχω παρατηρήσει κάποιες συκιές με μαύρα σύκα που έχουν φύλλο γυαλιστερό που μοιάζει πολύ με της μουριάς.Κι όχι χνουδωτό όπως είναι της συκιάς. Και βέβαια είναι φυλλοβόλες. Οπότε μάλλον συμπεραίνω οτι πρόκειται για παραλλαγές συκιάς που δεν ξέρω αν μπορούν να ονομασθούν ψευδοσυκομουριές.
Θέλει ζεστά κλίματα και καθόλου παγωνιές. Η απόδοση της λέξης στα Αγγλικά είναι sycamore και μάλλον προέρχεται απο τα Ελληνικά.
Τελειώνοντας παρακαλώ όποιος γνωρίζει για το άν υπάρχει το δένδρο αυτό στην Ελλάδα η κάτι περισσότερο ας ανοίξουμε διάλογο.

2 comments:

Marios Giannakoulias said...

το sycamore είναι στα ελληνικά ο ψευδοπλάτανος (Acer pseudoplatanos). Το δεντρο στη φωτογραφία είναι η πραγματική συκομουριά, ένα αφρικανικό είδος φίκου (Ficus sp)

ΓΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ said...

ΕΧΩ ΕΝΤΌΠΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 3 ΦΥΤΆ ΣΕ ΕΝΑ ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΕΡΙΜΈΝΩ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΊΡΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΕΊΝΑΙ ΦΥΛΛΟΒΟΛΑ